Dampet havkat med citrontop

Grundlæggende
Arbejdstid: 
30 minutter
Tilberedningstid: 
40 minutter
Antal portioner: 
4 personer
Ingredienser

Fisk:

  • 600 g havkatfilet
  • revet skal af 1/2 citron (minus det hvide)
  • salt og peber

Kartofler:

  • 1,2 kg bagekartofler
  • 1 spsk. olie (f.eks. olivenolie)
  • 1/2 tsk. tørret timian
  • salt

Porresauce:

  • 400 g porrer
  • 1 fed hvidløg
  • 10 g smør
  • 3 dl letmælk
  • 2 dl fløde 13%
  • 1 fiskebouillonterning
  • 1 spsk. majsstivelse
  • salt og peber
  • 1 stort bundt persille

Tilbehør:

  • 2 store hvidløg
  • olie til pensling

Pynt:

  • lakserogn eller caviar
Fremgangsmåde

Kartoffelskiver:
Skær kartoflerne i 2-3 mm tynde skiver (med skræl), og læg dem taglagt i tætte rækker på bagepapir. Kartoflerne pensles med olie og drysses med salt og timian. Sæt kartoflerne midt i en 250°C forvarmet ovn 20-25 minutter.

Tilbehør:
Skær hvidløgene over på midten. De pensles med olie og bages i ovnen samme tid som kartoflerne.

Havkat:
Skær havkatfileten i 8 stykker, og læg stykkerne i et ovnfast fad. Drys med citronskal, salt og peber. Sæt fisken i ovnen med kartoflerne de sidste 15 minutter af kartoflernes stegetid, og skru samtidigt ned til 200°.

Porresauce:
Skær porrerne i ringe (med det grønne), og hak hvidløget. Svits hvidløg og porrer i gyldent smør, uden at det tager farve. Kom mælk og fiskebouillonterning i. Kog 2-3 minutter under omrøring. Rør fløden med majsstivelse, og hæld det i saucen. Lad saucen småkoge 3-5 minutter. Smag til med salt og peber. Hak persillen, og kom den i saucen. Bemærk! Saucen skal spises samme dag, den er tilberedt.

Tip!
I stedet for havkatfilet kan bruges filet af torsk, mørk-/lyssej, kuller, kulmule, lange, laks og ørred.